Ingåknutarnas marthor

Sittdans på Lönneberga

26.10.2015 kl. 18:42
Dansa kan man också göra sittande. Det är både roligt och hälsosamt! Många på äldreboendet Lönneberga i Ingå ville vara med då det begav sig.

Lördagen 17.10 besökte vi, Jenny Lönnroos och Cecilia Montén, Lönneberga äldreboende i Ingå. Syftet var att umgås i musikens och rörelsens tecken, denna gång i form av sittdans. Jenny jobbar med aktivitet för äldre, däribland sittdans, och därför hade vi gett just detta alternativ, då vi tillsammans med Lönnebergas personal diskuterat hur vi kunde bidra till de inneboendes trivsel i vardagen.

Det var en solig och härlig höstdag och förutom med dans hade vi bestämt oss för att pigga upp med en ordentlig bukett rosor, som vi ställde fram på kaffebordet. Glädjande många ville vara med! Dansen inleddes på den s.k. nya sidan. Till allrummet kom sex pensionärer som alla på sitt sätt deltog i dansen. De klappade, stampade rytmen eller trallade med. Till rörelsesångerna hörde ”Källan”, ”Jungfrun i dansen” och ”Plocka vill jag skogsviol” samt även några finska folksånger som ”Tuomi on virran reunalla” och ”Heili Karjalasta”.

Därefter förflyttade vi oss till matsalen på gamla sidan. Där deltog 10 personer, alla enligt sin unika förmåga. En käck dam hjälpte sin vän i stolen brevid att följa med i dansen genom att lyfta på hennes arm medan en annan satsade på att sjunga med i de bekanta dansmelodierna.

Trots att de äldre inte använde sig av alla rörelser och inte av lika stora som vi yngre, skall vi inte glömma att vi aldrig vet vad det rör sig inne i ett huvud om än kroppens rörelser är mer blygsamma. Det vi vet är att vi i hjärnan har s.k. spegelneuroner som aktiveras då man ser andra röra sig till musik. (Eva Bojner Horwitz´artikel i Forksning och framsteg 5/2013) Det är alltså stimulerande för hjärnan att bara se på någon som rör sig till musik. Bekanta melodier väcker minnen och associationer som i sin tur ger god stimulans åt hjärnan. Bl.a. därför, och förstås för att vi gärna ger en stund av vår tid till de äldre, vars vardag stundvis kan vara lång och ensam, kommer vi att besöka Lönneberga igen i december. Den gången har vi tänkt sjunga julsånger tillsammans med de äldre och bjuda på kaffe med dopp. Vi hoppas att många Knutar har möjlighet att vara med söndagen 20.12!

Delad glädje är mångfaldig glädje!

Jenny Lönnroos och Cecilia Montén

Jenny Lönnroos och Cecilia Montén
Kontaktuppgifter

Kontakt

Linda Forsström
Kontaktperson
linda.m.forsstromgmail.com
Pia Bergström
Medlemssekreterare
bergstroempgmail.com